Bátyai Hagyományőrző és Horvát Nemzetiségi egyesület

Bátyai Hagyományőrző és Horvát

Nemzetiségi Egyesület

 

    Elnök: Perity Lajos

Elnök helyettes: Argatné Klári

Titkár: Oláh Helga

Gazdasági vezető: Szarvas Lajosné

Művészeti vezető: Dr. Fehér Zoltán

Az egyesület életre hívója Perity Lajos és neje Perity Lajosné volt, akik az énekelni szerető bátyai embereket megszólítva 2005. március 13-án köszöntötték a jelentkezőket az első megbeszélésen. Az alapítókat a fajszi Kerek Népdalkör szép példája motiválta.

Csongrádról az Arany Páva Gála díjazású minősítőn 2011. április 09-én elhozták az Arany fokozatot különdíjjal és dicsérettel.

A Vodenica néptánc csoport kilépett az egyesületből, önálló tevékenységet kezdeményezve.

Az egyesület szervezeti felépítése és működése a Szervezeti Alapszabály szerint történik.

Hagyományok őrzése, ápolása, hagyomány teremtés:

Az egyesület tevékenységi körének szép és kiemelkedő motívuma évről-évre a néphagyományok felelevenítése, a régi falusi életképek megjelenítése, a jeles napokhoz fűződő események életre hívása.Az alakuló közgyűlésen 2005. április 04-én már részt vettek a Nyugdíjas Klub és a Vodenica Tánccsoport tagjai is.Az egyesület két aktív csoportból épül fel, úgymint a Rozmaring Népdalkör és a Nyugdíjas Klub, melynek  vezetője és egyben elnöke Perity Lajos. A népdal kör művészeti vezetője Dr. Fehér Zoltán.

Első fellépésük 2005. július 23-án a fajszi falunapon, az első minősítő 2005. október 15-én Szabadszálláson volt. Itt kiváló minősítést kapott a Népdalkör.

A cégbírósági bejegyzéssel kapcsolatos teendőket Dr. Igaz Ferenc intézte, mely 2006. május 18-án megtörtént.

Kalocsán 2006. május 20-án a XII. Megyei Cserey József Népdal versenyen vett részt a csoport.

Az országos népzenei minősítőn 2007. Április 21.-én Arany oklevelet kaptak, mellyel jogosultságot szereztek a 2008.Október 18.-án megrendezett Érsekhalmi minősítőre. Erről az eseményről elhozták az országos Arany Páva díjat. Szarvas Lajosné Tamaskó Teréz Szabadszálláson Arany díjat két alkalommal, Érsekhalmán az Arany Páva díj mellé különdíjat kapott mint szólista.

https://www.facebook.com/Rozmaring-N%C3%A9pdalk%C3%B6r-509137729162455/

Események, rendezvények, ünnepek:

Csemete Nap 2019. június 03.

Az idei esztendőben is, hűen a sok-sok éves hagyományhoz, rendezte meg az egyesület a Csemeték napját. A templom téren megrendezett baba és mama köszöntőn az óvodások kedves, dalos műsorral, a Népdalkör gyönyörű dalaival, az elnök úr, Perity Lajos köszöntőjével kedveskedett a vendégeknek. Egy újabb elültetett csüngő eperfa várja majd egykoron, hogy meglátogassák őt azok a babák, anyukák, apukák, nagyszülő, rokonok, akik ma részesei voltak a kicsiny fa elültetésének. A rendezők emléklappal és virággal is kedveskedtek az ünnepelteknek. A finomságokkal megterített asztalnál, mosolygós szemekkel és arcokkal, szívekben elő emlékekkel ért véget a szép délelőtt. Nagyon szépen köszönjük!

(Fotók a Galériában: http://batya.hu/galeria/)

Kirándulás

2019-10-09

Az egyesület szervezésében élményekben gazdag kiránduláson vehettünk részt. Az úti cél a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország Makettpark volt. A makett parkban csoda szép, élethű épületek, várak, dómok, interaktív élmények vártak bennünket. A növényparkban megcsodáltuk a mamut fenyőt, a gyönyörű öreg tölgyeket, a bokrokat, fákat. A nap legszebb élményét a Holt Körösön tett hajó kirándulás hozta meg mindenki számára. Láthattuk a Történelmi Magyarország középpontját, a szarvasi fahidat, a vízbe hajló mocsári ciprusokat, a teknőcök élő és pihenő helyeit, a Szent Koronával ékesített, játékos vízsugarakkal körül vevő emlékművet. Természetesen nem maradt el a finom reggeli és ebéd sem, melyeket az útiköltség és a belépőjegy mellett szintén az egyesület finanszírozott.

Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget és a nagyszerű szervezést az egyesület vezetésének.

(feltöltés alatt)