A projekt bemutatása

2021 őszén kezdődött el a MICACC projekt folytatásaként az újabb 4 éves projekt, ami a LOGOS4WATERS névre hallgat. Bátya Község Önkormányzata vállalta, hogy a térségében öt további mintaterületet hoz létre, ahol a síkvidéki vízmegtartó megoldások gyakorlati kivitelezése megmutatja, miért hasznosak ezek a települések számára. A csapadékvíz megtartására kínálnak lehetőséget ezek a természetre alapozott megoldások. A mezőgazdaság számára kedvező, hogy a talaj vízkészleteit visszapótolják, ezzel is növelve a talajvízszintet. Ezek a beavatkozási területek esztétikus és parkos kialakítás esetén szolgálhatnak lakossági rekreációs területként is. Három terület megvalósításán már dolgozunk, további kettőnek a kiválasztása a 2022. év végéig fog megtörténni.

A bátyai mintaterület: a Holt-Vajas

Bátyán a Holt-Vajas egy szakaszának a medrét és annak környezetét tesszük alkalmassá több víz befogadására, melyet a Sárközi-I. csatornából fogunk odakormányozni. Célunk a jobb mikroklíma biztosítása, a környező mezőgazdasági területek talajon keresztüli vízellátottságának a javítása, és a jelenleg is szép, szinte érintetlen természeti környezet megőrzése, fennmaradásának a biztosítása. Épülni fog egy szabályozó zsilip, melynek nyitásával a Sárközi-I. csatornából a víz beengedését, zárásával a holtágban tartását tudjuk megoldani. A Holt-Vajas medrét kissé megkotorjuk, néhol szélesítjük, formáljuk, kisebb oldalsó öblöket létrehozva megnövelve a terület vízbefogadó képességét. A kissé kanyargós és lankás partvonal, a sekélyebb-mélyebb vizű részek a növény- és állatvilág otthonát megőrzik, változatosabbá téve annak ökológiai egyensúlyát erősítik. A munkálatok során a gépek mozgásához elkerülhetetlen lesz a növényzetbe beavatkozni, de gondosan ügyelni fogunk a természetvédelmi szempontokra, főként a tájidegen fafajok példányait fogjuk kivágni.

A kalocsai mintaterület: a gyümölcs-utcák végén elhelyezkedő agyaggödrök

Kalocsán a gyümölcs-utcák menti agyaggödrök átalakítása fog megtörténni. Legfontosabb változás lesz, hogy az öt tavacska egymással összekötve egy szabályozható rendszert fog alkotni, melynek mind vízzel töltése, mind leürítése megoldott lesz, tehát nem lesznek veszélyben a szomszédos pincék, garázsok. A tavak a csapadékvíz elhelyezést teszik lehetővé, de vízhiány esetén a Csorna-Foktői-csatornából vizet lehet bevezetni, túlzott csapadék esetén pedig elvezetni. Cél a szép és egészséges környezeti állapot fenntartása, gazdagítása mellett a területek vízmegtartó képességének a növelése és a szabályozhatóság kialakítása. Terveink szerint BMX-pálya, gyümölcsös, tanösvény, közösségi tér kerül kialakításra.

Foktőn

Foktőn is egy záportározó fog létesülni meglévő agyaggödör átalakításával, rendezésével, szükség szerint vízpótlással. Az elkészült tározó a megtartott víz talajba való szivárgását és a környék mikroklímájának javítását fogja célozni.

Szakmai ütemterv

Idén és 2022-ben elkezdett tervezési és engedélyezési folyamatot 2023-ban szeretnénk lezárni, és ezt követően lefolytatni a közbeszerzést, 2024-ben folyna a tervek szerint a kivitelezés. A kivitelezést követően a projekt végéig az adatok és a tapasztalatok gyűjtése és a projekt népszerűsítése lesz középpontban.