Terménymegáldó és őszi fesztivál és Faluház átadás Bátyán 2019. szeptember 07.

A szorgos kezű bátyaiak adták össze azokat a terményeket, amelyekkel megdíszítve indult a lovaskocsi a rendezvény színhelyére. Népviseletbe öltözött ünneplők kísérték a kocsit. A menetben egyházi képviselők vitték vállukon Szűz Mária szobrát, jelezve, hogy kapcsolódnak a település búcsújához, amely Kisboldogasszony születésének napja, szeptember 8. A néhány hete befejezett, felújított FALUHÁZ melletti TEIT sátorban szentmisével kezdődött a közös ünneplés. A terményekből ügyes kezek varázslatos kompozíciókat készítettek, amelyeket Halász Zsolt plébános megáldott.

A délután folyamán színpadra lépők műsora a fesztivál tematikájához kapcsolódott. A helyi ROZMARING NÉPDALKÖR búcsús énekekkel köszöntötte Szűz Máriát. A kalocsai PIROS RÓZSA Táncegyüttes „Aratóvégzőt” táncolt, az ovisok élő zenés kísérettel adták elő dalos-táncos műsorukat, a paksi SILLER nótakör szüreti bordalokat énekelt. Meghívott vendégként az érsekcsanádi BAZSARÓZSA Táncegyüttes Lakodalmas produkcióját adta elő. A helyi DANUBIA fúvószenekar népszerű darabjaiból játszott. A prudukciók színvonaláért minden előadónak kijár az elismerés és a köszönet. A rendezvényt a JETA támogatta 1 millió Ft-tal.

Az esti mulatságot megelőzően végre elérkezett az a pillanat, amikor ünnepélyesen átadtuk azt a FALUHÁZAT, amely évekig vagy csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem állt a közösség rendelkezésére. A most 48 éves épület mára teljesen megújult. Energetikában a fűtés és villamos hálózat korszerűsödött, hőszigeteléssel lett ellátva az épület. Mindezt a VP (Vidékfejlesztési Program) keretében elnyert 50 millió Ft-ból valósítottuk meg. A belső nyílászárók cseréje, a színpad és a teljes közösségi tér megújítása a JETA (Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány) pályázaton nekünk megítélt 15 millió Ft-ból történt. Erre TEIT tagtelepülésként vagyunk jogosultak pályázni. Ugyancsak TEIT tagként kapunk támogatás a KNPA –tól (Központi Nukleáris Pénzügyi Alap), amelyet az RHK Kft. (Radioaktív Hulladékokat Kezelő Társaság) közvetít részünkre. Ez 6.723.120 Ft-ot jelentett, amelyből az előteret és a vizesblokkokat újítottuk fel. Természetesen jelentős önerőre is szükség volt ahhoz, hogy a felújítás tökéletes lehessen. Ez 12.800.000 Ft –ot tett ki az önkormányzat részéről.

Köszönöm a kivitelezőknek, a Halász László és Varajti Gábor által irányított GENERÁL Kft.-nek a munkáját! És kiemelten megköszönöm Fekete Csaba alpolgármesternek, hogy mindvégig közreműködött és felügyelte a kivitelezést!

Végezetül kifejezném hálámat mindazoknak a bátyaiaknak, akik eljöttek ünnepelni és ezzel jelezték, hogy Bátyán is él még az igény arra, hogy a közösség együtt legyen és ünnepeljen! Hiszen ez által válunk erőssé, ami megtarthat minket még sokáig!

Zsebics Ilona polgármester

(Fotók a Galériában:http://batya.hu/galeria/)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük